Bude rok 2019 potizivní pro kryptoměny?

Každým dnem slýcháme více a více zpráv ohledně začlenění velkých tradičních hráčů do kryptoměn. Mnoho tzv. “Gigantů” se minimálně okrajově angažuje nějakým způsobem v kryptoměnách či alespoň experimentuje s blockchainem. Důvodem je, že si tito “velcí hráči” začínají uvědomovat, že nejde o pohou horečku jako byla ta tulipánová v 17. století. Během této horečky byli lidé ochotní zaplatit za jeden kus tulipánu až 10násobek tehdejší průměrné mzdy, ale o seriózní záležitost, která tomuto světu může přinést opravdovou finanční revoluci.

Není důvod k panice

Pozitivních zpráv slýcháme sice mnoho, ovšem do ceny se to stále ne a ne projevit, což může investory držící kryptoměny na růst značně zneklidňovat. Na druhou stranu ale není důvod k panice. Všechny tyto pozitivní zprávy nevymizí a ani na ně trh nezapomene. Jakmile bude trh připraven k růstu, tak se tyto fundamenty vrátí s úroky. Jinak řečeno, co víc si jako investor přát něž silně pozitivní události, které se ještě nestihli projevit do ceny aktiva? V dnešním článku si představíme pár velkých hráčů, kteří se již nějakou dobu pohybují kolem kryptoměn a mohli by mít potenciálně velký dopad na celý trh.

Goldman Sachs

Ohledně tohoto bankovního gigantu už kolují pozitivní zprávy nějakou dobu. Banka za poslední rok otočila ze skeptického pohledu přes neutrální až k lehce nakloněnému. Samozřejmě nechybělo mnoho falešných zpráv (fake news) ohledně této banky a jejího vstupu do tohoto odvětví. Ovšem prvním potvrzeným signálem zájmu se stalo vydání stable coinu jménem, USD coin (USDC), jenž má na svědomí společnost Circle. Tato společnost je dceřiná právě výše zmíněné banky. Za zmínku jistě stojí i v poslední době často zmiňovaná zpráva jenž se týká údajného vytyčení několika prvotních klientů samotnou bankou na přednostní spuštění obchodní platformy na obchodování s kryptoměnami.

NASDAQ

Nasdaq je něco jako symbol tradičního finančnictví a jedna z největších burz na světě. Konkrétně třetí největší na světě a druhá největší v USA. Od svého vzniku si v roce 1971 si tato společnost vybudovala pevné postavení v oblasti financí. Především díky jejímu zaměření na technologie a technologické firmy jak jsou Apple, Google, Intel, Mircosoft atd.

Prvním znamením náklonosti k digitálním měnám byla akvizice švédské burzy Cinnober, jenž dlouhodobě zaujímá velmi pozitivní postoj k tomuto odvětví. Následně však přibylo mnohem zajímavější oznámení, týkající se vytvoření vlastní kryptoburzy. Podle neověřených zdrojů, spuštěna v počátcích roku 2019. Spuštění této platformy by znamenalo radikální posun v oblasti vnímaní kryptoměn širokou veřejností.

ICE

ICE (International exchange) je finanční gigant pod něhož spadá mnoho finančních institucí včetně New York Stock Exchange (NYSE). Tato společnost oznámila velice býčí zprávu týkající se obchodní platformy, jménem Bakkt, do níž vkládají kryptoměnoví investoři mnoho nadějí. Tato platforma bude zcela regulovaná a má být spuštěná v prosinci tohoto roku. Jelikož je ICE velice důvěryhodným hráčem na trhu, tak vnese spuštění této platformy do kryptoměn značně více důvěry a s tím spojenou i “novou krev” v podobě institucionálních investorů.

Závěr

Pozitivních zpráv ohledně kryptoměn je tedy mnoho a firmem angažujících se v tomto odvětví stále přibývá a vyjmenovávat všechny relevantní hráče v tomto odvětví by zabralo věčnost. Jaký bude však reálný dopad těchto událostí nemůžeme nikdo s určitostí říci, přesto je však evidentní, že se jedná pouze o otázku času a že v blízké budoucnosti dojde v kryptoměnové sféře k mnoha změnám.